Lancering Oracle Documents Cloud Service

Initiele post december 2014, Maarten van Veelen
Oracle Documents Cloud Service

Belangrijkste nieuws van Oracle Open World (OOW) voor Quobell, als WebCenter specialist, kwam misschien wel niet uit de hoek van WebCenter. Oracle kondigde namelijk de Oracle Document Cloud Service (ODCS) aan, en dat is feitelijk geen onderdeel van de WebCenter familie, wel is ODCS voor een groot deel gebaseerd op WebCenter Content. ODCS valt onder het kopje “Enterprise File Synchronization and Sharing” (EFSS) en is de basis wat betreft functionaliteit te vergelijken met onder andere Dropbox. ODCS is gemaakt om bestanden uit te wisselen, met jezelf over verschillende apparaten of met anderen binnen of buiten de eigen organisatie.

Integratie met WebCenter Content

De toegevoegde waarde die de ODCS biedt is extra veiligheid en de integratie met WebCenter Content on-premise (in de nabije toekomst). Zo zijn allereerst alle bestanden van de ene klant compleet gescheiden van de anderen, iedere klant heeft zijn eigen instantie van de ODCS. Daarnaast zijn er mogelijkheden om te integreren met de eigen LDAP om op die manier gebruikers die al bestaan ook in de cloud aan te maken. Uiteraard biedt Oracle een zeer goed beveiligde omgeving aan, bestanden zijn zowel in het systeem als onderweg volledig geencrypt.

Geplande nieuwe functie

Op de korte termijn zullen er een aantal functies aan ODCS worden toegevoegd. Zoals gezegd zal er een koppeling komen tussen WebCenter Content en de ODCS, Oracle noemt dit een zogenaamde hybride ECM oplossing. Het zou dan mogelijk moeten worden om bestanden vanuit WebCenter Content te delen met anderen buiten de organisatie via de ODCS. Oracle heeft hier al werkende demo’s van getoond dus dat zou niet al te lang op zicht moeten laten wachten. De integratie met Oracle Social is ook iets wat op korte termijn wordt gerealiseerd. Hiervan heeft Oracle al veel belovende screenshots laten zien. Het zal mogelijk worden om met meerdere mensen tegelijk documenten te reviewen, iets wat in de huidige on-premise producten ontbreekt.
Op de iets langere termijn zijn vooral de integraties met de Process Cloud interessant. Processen waarin documenten een rol spelen kunnen dan in de cloud gemodelleerd en uitgevoerd worden.

Werken in de cloud

Er zijn 3 interfaces om met de ODCS te werken:

Web interface: deze interface biedt alle functionaliteit om documenten in te zien, te verwijderen, delen, nieuwe versie van een document te uploaden, mappen aan te maken etc. Het bevat ook een zeer krachtige en handige documentviewer. De viewer maakt gebruik van de Outside In technologie uit WebCenter Content. Met de viewer is het mogelijk om in de browser door MS Office en PDF documenten te bladeren. In de toekomst kun je ook tekst selecteren uit de documenten in de viewer. Een slimmecarrousel laat je handig door alle documenten in een map bladeren.

Desktop Client: hiermee kan een gebruiker mappen op zijn desktop synchroniseren met de ODCS. Dit werkt ongeveer hetzelfde als de cliënt van Dropbox. De gebruiker zet bestanden in de speciale map die is aangemaakt tijdens de installatie. Deze bestanden verschijnen in de interface van de cliënt en vanuit daar kun je aangeven of je de mappen of bestanden wel of niet wilt delen.

App: er is een app beschikbaar voor Android als iOS. Met de app kun je als gebruiker bij al je bestanden, ze delen, nieuwe toevoegen of nieuwe versies uploaden. Het is ook mogelijk om een foto te maken en die direct op te slaan in de cloud. Op termijn komt er ook ondersteuning van het Oracle Mobile Security Suite. Dit biedt weer extra mogelijkheden voor beveiliging van documenten op mobiele apparaten, zoals het op afstand kunnen wissen, data encryptie etc.

Krachtig is dat ODCS is te integreren met de SAAS producten van Oracle, de al genoemde Process cloud en uiteraard ook met reeds bestaande applicaties. De mogelijkheden zijn dus eindeloos en daarmee heeft Oracle wat mij betreft een mooie start gemaakt met document management in de Cloud. Binnenkort zal ik meer informatie over en ervaringen met de ODCS delen.

Links

ODCS Overview op Youtube
Oracle website
Engelstalige introductie van ODCS

Advertenties
Tagged with: , ,
Geplaatst in Oracle Documents, Oracle WebCenter Content
SOA Community Blog

by Jürgen Kress

JonathanHult.com

and other Oracle PaaS/IaaS Cloud Services

Oracle Blogs | Oracle Digital Experience Platform Blog

and other Oracle PaaS/IaaS Cloud Services

AMIS Oracle and Java Blog

Friends of Oracle and Java

Oracle Content and Experience Cloud Service Blog

and other Oracle PaaS/IaaS Cloud Services

%d bloggers liken dit: